- 7. marts 2024
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set403
Vi arbejder med livretter i en af mine K-klasser.
I den forbindelse har en elev ønsket panang. Så må vi jo arbejde i en panangopskrift.
Eleverne har medbestemmelse og arbejder med hinandens valg af retter. Og så kommer jeg med et lille fagligt indspark af en eller anden art.
En ting som altid er spændende og som kan diskuteres til hudløshed, er madens oprindelse.
Panang-retten siges at være Thailandsk. En panang henviser til byen/området Penang, en malaysisk delstat. Staten består af øen Penang i den nordlige del af Malaccastrædet og lidt af fastland på den malaysiske halvø.
Karry kan nemlig tage sig ud på mange forskellige måder, hvilket er meget afhængig af, hvor du er henne i Sydøstasien. En karry fra Indien er ikke nødvendigvis det samme som en karry fra Penang eller Vietnam. Man blander karryen på forskellige måder i de asiatiske lande og regioner.
Der er dermed ikke langt fra Penang til Thailand. Og det er højest sandsynlig gennem en masse skibstrafik og handlende, at karryen og senere retten har spredt sig i regionen og senere hele verden. Altså er det blevet til en thailandsk ret med en karry fra en nærtliggende region.
Panang karry laves traditionelt set med rød chili, hvidløg, løg, citrongræs, galangal (en rod ala ingefær), kaffir limeblade og korianderrod. Til tidspresset undervisning køber jeg bare en rød karry pasta, men hvis du har god tid, anbefaler jeg, at I giver jer i kast med at eksperimentere med jeres egen karry (se link efter opskriften).
Kombineret med kokosmælk, får du en lækker cremet og krydret sauce. Herfra kan du egentlig lege med indholdet, hvor du kan arbejde med forskellige kødtyper og grøntsager.
Her følger mit bud på en panang med råvarer, som er til at få i danske supermarkeder til billige og fornuftige penge, og som madkundskabsbudgettet kan holde.
Panang
Christian SvaneIngredienser
- 400 g kyllingebryst eller inderlår
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 3 gulerødder
- 150 g broccoli
- 150 g edamamebønner eller haricots verts
- 20 g friskrevet ingefær
- 1 rød peberfrugt
- 1 dåse kokosmælk (400 ml)
- 2 spsk peanutbutter
- 2 spsk soya
- ½ lime
- 2 spsk sesamolie til stegning
Sådan gør du
- Skær kyllinge i tynde skiver.
- Hvidløg og løg snittes fint.
- Snit peberfrugt i lange strimler.
- Skræl guleroden og skær den i stave.
- Skyl, rengør og skær broccolien i små buketter.
- Fjern skrallen fra ingefæren og riv den på et råkostjern.
- Varm en pande op til middelhøj varme og tilsæt sesamolie, når panden er godt varm.
- Kom kyllingestykkerne i panden og brun kødet godt af på alle sider.
- Tilsæt derefter løg, hvidløg, ingefær og karrypasta og sauter ved middelvarme i 1-2 minutter.
- Tilsæt gulerødder, broccoli, bønner og kokosmælk til retten og lad retten simre under låg i 15 minutter.
- Tilsæt nu peberfrugt, peanutbutter og soyasauce.
- Smag til med lime og server.
Tip til opskriften
Har du ekstra undervisningstid, og skal du eksperimentere, kan du og eleverne arbejde med at lave jeres egen karry.
Det kan gøres lige som Coop gør her: https://opskrifter.coop.dk/opskrifter/panang-karrypasta-9318
Velbekomme.